BALIĞIN EŞLİKÇİLERİ

Her balığın tadıyla uyum sağlayan bir eşlikçisi vardır. Pişirme öncesi marine edilirken, pişirirken ya da pişirme sonrası sos olarak aromalı otlar, baharat veya çeşitli karışımlar kullanılabilir. Damak zevkine göre kullanımı değişse de burada önemli olan, balığın tadının önüne geçmesini önlemektir. Etinin yapısına göre balığa keskin ya da hafif soslar ve baharat, krema kıvamında çeşitli karışımlar eşlik edebilir. Genellikle yağlı balıklarda keskin aromalı baharatlar ve kremalı karışımlar kullanılırken, hafif aromalı baharat ve otlar yumuşak kremalı soslar yağsız veya az yağlı balıkların marine edilmesi, pişirilmesi veya sonrasında tercih edilmelidir.

Zeytinyağı

Akdeniz tarzı beslenmenin vazgeçilmezi olan zeytinyağı, balığın ruh ikizidir. Zeytinyağı neredeyse pişirme yöntemlerinde iyi sonuç verir. Zeytinyağı yüksek ısıda bile sağlığa faydasını ve tadını yitirmez. Ancak fazla kullanılan zeytinyağının fazla kaloriye neden olacağı unutulmamalıdır. Yine de genel olarak zeytinyağıyla hazırlanan tariflerin diğer yağlarla hazırlanan aynı tariflerden daha sağlıklı olduğu söylenebilir. Zeytinyağını pişirme öncesi marine etme de, işlenmiş ürünlerin saklanmasında ve hemen hemen tüm pişirme yöntemlerinde ve soslarda kullanabilirsiniz. Tereyağını eritirken, biraz zeytinyağı dökmek tereyağının yanmasını önleyecektir. Çeşitli haşlama, buharda, fırın, ızgara ve ısı uygulamadan pişirmelerde aromalı zeytinyağı ya da limon ve portakal kabuklarıyla birlikte, tarhun, maydanoz, sarımsak, kırmızı pul biberle tatlandırılmış soslar pişirme sonrası balığın üzerine gezdirilebilir. Zeytinyağını ısıtıp aromalı otlar ekleyerek yapılan bu karışımlar, ağzı sıkıca kapatılmış şişelerde 1 ay boyunca, açıldığında ise 1 hafta süresince tazeligini korur. 

Tarhana

Birçok balık yemeğine lezzet katan tarhana, kızartma bulamam hazırlamak için de kullanılabilir. Zeytinyağı, domates suyu ve sütle krema kıvamına getirilip balığın marine edilmesi de mümkündür. Ege yöresinde tarhana, domates, yoğurt, kapya biber, nane ve nohutun yoğrulup kurutulmasıyla elde edilir ve balık tariflerinin tüm pişirmelerinde uygulanabilir. 

Roka

Genellikle balık tariflerinde salatalarda ve garnitür olarak balık yemeklerinin yanında kullanılır. Ancak balık pizza ve böreğinin yapılmasında, çeşitli pişirme yöntemlerinde pişirmede balıkların altına serilerek kullanmak da tercih edilir. Yaprakları, kökü ve tohumları kullanılır.

Sarımsak

Birçok balık yemeğine uyumlu; taze veya  kurutulmuş, granül ya da toz olarak kullanılabilen iyi eşlikçilerdendir. Çorba ve salatalarda aromasının fazla hissedilmemesi için ince kıyılmadı, sote ve tencere yemeklerinde daha yoğun 

Soğan

Tüm balık pişirme yöntemlerinde,pişirme öncesinde veya sırasında, garnitürlerde ve salatalarda kullanılır. Özellikle taze ve kırmızı soğan çiğ olarak balıkların yanında servis edilir. 

Turp

Yaprakları ve etli olan kökleri çiğ yenen keskin aromalı bir bitkidir. Alaca ve kırmızı turp aynı zamanda balık yemeklerinin yanında ve balık servis tabaklarının dekore edilmesinde de kullanılır . 

Mantar

Çok az kalori ve bol miktarda lif içeren mantar, yüksek miktarda su içerdiği için balıkla birlikte pişirilirken dikkat edilmelidir. Balıklara ve kabukluların salatalarına, buğulamalarına, güveçlere çok iyi eşlik eder. Kurutulmuş mantarların eski haline getirilmesi için ılık su içinde 30 dakika kadar bekletilmesi yeterlidir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir