BALIK PİŞİRİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Bu bölümde iyi balık pişirmenin temelini oluşturan pişirme tekniklerini ve inceliklerini okuyacaksınız. Her ne kadar balık pişirme yöntemini balık etinin yapısı belirlese de toplumumuzun pişirme alışkanlıkları, etinin yapısına göre genellemeleri bazen geçersiz kılar, Örneğin siyah etli balıkların, yağlı yapıları nedeniyle çorba ve kızartmaya uygun olmayacağı söylense de, örneğin Karadeniz insanının yaptığı hamsi çorbası ve hamsi tava bunun dışında kalır. 

Balık pişirme yöntemlerini anlatmadan önce, her pişirme yöntemi için geçerli olan ve mutlaka bilinmesi gerekenlerden, temel kurallardan söz etmekte fayda var: 

-Hangi balığa, hangi mevsimde, hangi pişirme tekniğinin, hangi malzemeyle uygulanacağı iyi bilinmelidir. 

-Pişireceğiniz balığın yapısına uygun bir pişirme yöntemi uygulamalı, ne olursa olsun soteleme dışında harlı ateş kullanmamalı, en Önemlisi de pişirirken balığı kurutmamalısınız. Çünkü balığın bütün tadı suyundadır. 

-Balığı besin değerlerini kaybetmeden, en az Omega-3 kaybıyla pişirmek için buharda, ızgarada ve fırında pişirme yöntemlerini uygulamak. Izgara için yağlı ve kalın kılçıklı balıklar haşlama, buğulama, marine etme ve tavada pişirme için ince kılçıklı, az yağlı veya yağsız balıklar tercih edilmelidir. 

Pişirme, balığın yumuşamasını sağlar. Balık piştiğinde, eti parlaklığını kaybeder, daha sıkı ve beyaz bir görünüm alır. Çatal batırıldığında etinin kılçıklarından kolayca ayrılabilir ve sulu olması beklenir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir