HANGİ BALIK NE ZAMAN YENİR?

Balık pazarlarının en önemli kuralı şudur: “En iyi balık, taze balıktır.” Balık taze olduğu sürece her mevsim yenilebilir. Balık neslinin devam edebilmesi ve bizden sonraki kuşakların da çeşit çeşit balık yiyebilmeleri için av yasaklarının göz önünde bulundurulması ve yumurtlama dönemleri dışında satın alınması önemlidir. Belirli bazı balıklar dışında balık mevsimi ülkemizde sonbaharla birlikte başlar ve ilkbaharın ortasında sona erer. 

Hangi balığın hangi mevsimde yeneceğini belirlemek için balıkların en yoğun bulunduğu sularda üreme dönemleri ve boyları dikkate alınmıştır. Ancak küresel ısınmanın etkisiyle yumurtlama dönemlerinin değişebilmesi, sularımızda bulunan balıkların birden çok türün bulunması, ülkemizin kıyı şeridinin uzunlugu, bazı balık türleriyle ilgili yeterli bilimsel araştırmanın yapılmamış olması yumurtlama dönemlerini kesin olarak belirlemekte sıkıntı yaratmakta ve çelişkiye neden olabilmektedir. Ayrıca istavrit, tekir, mezgit, kalamar, midye vb bazı türler yılın çoğu dönemlerinde sıklıkla ve kolaylıkla üreyebildikleri için bunların tüketilmesinde boy yasağı dışında çok özel sınırlamalar yoktur. Sürdürülebilir balık kaynakları için balık üreme (avlama) boyu ve yumurtlama dönemlerini bilerek tüketmek balık kültürümüzü  olmazsa olmazı olmalıdır. 

Yumurtlama dönemlerinde balıkların vücutlarındaki su miktarı artar, yağ ve protein miktarı azalır. Bazı türler hariç, sularımızdaki balıkların yumurtlamaya bağlı olarak vücutlarındaki yağ miktarı kış aylarında artarken, yaz aylarında azalır. 

“Hangi balık ne zaman yenmeli” sorusunun yanıtını özetle verecek olursak, çiftliklerde üretilen ve ithal edilen balıklar ile işlenmiş balık ürünlerinin uygun ortamda dondurulmuş olanları her mevsim rahatlıkla tüketilebilir. Bunun dışında kalan balıkların, üreme dönemleri ve boy yasakları (üreme boyları) bilinerek en az bir kez üremelerine şans vererek tüketilmesi gerekir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir