SARIAĞIZ BALIĞI

Beyaz, sıkı etli, pullu ve yağsızdır. Uzun gövdesinde iri pullar bulunur. Kafa ve sırt yüzgecenin bağlantı yerleri ise küçük pullarla kaplıdır. Vücudu füzeyi andırsa da yan tarafları biraz basıktır. Sırtı kirli sarı ve gümüş rengindedir., yanları mat beyaz ve altınımsı renktedir. Karnı ise gümüş rengindedir. Ağzı büyüktür ve içi sarımsı olduğundan sarıağız adını almıştır. Uzaktan bakılınca levreği andırır. Ortalama 30-80 cm boyunda da olur. Ancak 2 m boyunda ve 100 kg ağırlığında olanlarına da rastlanır. Kıyılarda yaşar ve sık sık nehir ağzındaki koylara girer. Sarıağzın çiftlik üretimi Akdeniz’le sınırlıdır. ve azdır. Granyöz adıyla tezgahlarda daha sık olarak yer almaya başlamıştır. Etinin lezzeti ve verimliliği nedeniyle ekonomik değeri yüksektir.

Çiftlik üretimi olanlar her mevsim yenebilir. Tezgahlarımızda yer alan sarıağızların büyük bölümü kültür üretimidir ve grangöz adıyla satılmaktadır.

Pişirme yöntemleri ve İpuçları

Eti levrek kadar lezzetlidir. Levrek için önerilen birçok tarif sarıağıza da uygulanabilir. Izgara, tava, fırın, çorbaşı, buğulama, sotesi yapılabilir ve ısı uygulanmadan yapılan tariflerde kullanılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir